Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ A JÁRVÁNYHELYZETTEL KAPCSOLATBAN

Tiszalök címere

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ A JÁRVÁNYHELYZETTEL KAPCSOLATBAN

 

Tisztelt Tiszalöki Lakosok!

Az alábbiakról tájékoztatom Önöket:

 1. Tapasztalatok, észrevételek a kijárási korlátozással kapcsolatban
 2. Tájékoztatás a kijárási korlátozás feloldásával kapcsolatban

 

 1. Tapasztalatok, észrevételek a kijárási korlátozással kapcsolatban

A kijárási korlátozások bevezetése óta meghozott döntéseinket az Operatív Csoport folyamatos egyeztetetése előzte meg a háziorvosokkal, a mentősökkel, a rendőrökkel, gyógyszertárakkal, pénzintézetekkel, a Tiszalökön élelmiszerboltot üzemeltetőkkel, az intézmények vezetőivel, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjével, a horgász egyesülettel, az egyházakkal, valamint a Tiszalökön, Tiszalök – Újtelepen és Kisfástanyán ebédet osztó szervezettel.

A kijárási korlátozás időszakában  az alábbiakat tapasztaltuk:

A tiszalöki emberek nagy része betartotta a szabályokat. Nem találkoztunk egymással, nem rendeztünk kerti partit, nem használtuk a közösségi tereket, és  a maszkot is sokan felvettük a bevásárláshoz. Nem találkoztunk gyermekeinkkel, unokáinkkal, mert nem jöttek haza, mert felelősen gondolkodtak a szüleikről, nagyszüleikről, rólunk, óvtak bennünket a fertőzéstől.

A külföldről hazatérő kamionosok, az áruszállítók, a kint dolgozók nagy része is fegyelmezetten karanténba helyezte magát – kérni se kellett -, ha nem volt megfelelő lakásuk erre a célra, akkor albérletet fizettek a megoldás érdekében.

Megfeszített munkát végeztek és végeznek  önkormányzatunk dolgozói, az idős emberekhez járó szociális gondozóink, az idősek otthonában dolgozó alkalmazottaink, az orvosaink, az egészségügyi dolgozóink, hogy megakadályozzák, a vírus elterjedését itt Tiszalökön.

Már eddig is milliókat fordítottunk a védekezésre. Csak az eldobható műanyag edények – amiben az ebédeket osztjuk naponta – kerültek eddig 1,2 millió Ft-ba.

Tapasztaltuk, hogy a szabályokat figyelmen kívül hagyók közül voltak,

 • akik a járvánnyal legfertőzöttebb területekről – Budapestről és Pest megyéből – gyakran utaztak településünkre;
 • akik leszakították a kifüggesztett figyelmeztető táblákat, a lezárást jelző szalagokat és többen be is mentek ezekre a területekre;
 • akik csoportosulásokat kezdeményeztek olyan területre, ami rendelet alapján nem látogatható;
 • akik nem munkavégzés céljából csoportosultak közterületeken.

 

Az előző hetekben többször is be kellett avatkozni a rendőröknek, mert voltak, akik nem tartották be a horgászatra előírt szabályokat. Az Üdülőtelepen lakók panaszkodtak, hogy tömve voltak Húsvétkor az utcák a nem ott lakó emberekkel.

Tudjuk, megértjük és átérezzük, hogy nehéz ezt az időszakot azoknak megélni, akik lakótömbökben, udvar nélküli lakásokban élnek és hiányzik a mozgásszabadságuk.

 

 1. Tájékoztatás a kijárási korlátozás feloldásával kapcsolatban

 

Tisztelt Tiszalöki Lakosok!

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében folytatott védekezésről, rendelkezésekről és intézkedésekről folyamatosan tájékoztattuk Önöket. A 2020. május 4-vel kezdődő héten már a járvány elleni védekezés második szakaszába lépünk. Ez egyrészt könnyítéseket jelent, másrészt azonban a korábbiaktól még inkább felelősségteljesebb magatartást kíván. A könnyítések, a korlátozások feloldása még nagyobb fegyelmet, kötelezettségeket is jelentenek számunkra. A járvánnyal való „együttélés” időszaka kezdődik el, amelyben a mozgásszabadságot össze kell hangolni a magunk, és embertársaink egészségének megőrzésével. Most rajtunk a sor, hogy megmutassuk, képesek vagyunk a mindennapi életben is betartani az óvintézkedéseket.

A 2020. május 4. napjától érvényes új rendelkezésekről az alábbi tájékoztatást adom:

 • A kijárási korlátozás Budapest főváros és Pest megye kivételével megszűnik.
 • Mindenki köteles – a közös háztartásban élők kivételével –a másik embertől legalább 1,5 méter távolságot tartani.
 • Az üzletben történő vásárlás és a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során mindenki köteles szájmaszkot (esetleg száját és orrát eltakaró sálat vagy kendőt) viselni. Minden tiszalöki állandó lakos részére az önkormányzat ingyenesen biztosított háztartásonként 2 db mosható szájmaszkot.
 • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatók.
 • Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet továbbra is 09.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. Ebben az időintervallumban az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65. életévüket betöltött személyek tartózkodhatnak.
 • Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.
 • A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül, az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és a mosdó használata. A védőtávolság megtartásáról a vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni. A védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.
 • A szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.
 • A rendezvények megtartására vonatkozóan a korábbi korlátozás megmaradt, a polgári házasságkötés és temetés mellett, a vallási közösségi szertartás is tartható, de továbbra is biztosítani kell a védőtávolság megtartását.
 • A szabadvizű strand nyitva tarthat és látogatható.
 • A Kenyérgyári-holtágon a horgászattal kapcsolatos helyi korlátozások megszűnnek.
 • A városban működő játszóterek, a sportpálya, a kondipark saját felelősséggel használhatók.
 • A Polgármesteri Hivatal és a Járási Hivatal ügyfélfogadási rendje nem változik.
 • A Fitness Centrum létszám korlátozásokkal saját felelősséggel használható.
 • Az általános iskolában továbbra is digitális formában történik az oktatás, ügyintézés elsősorban telefonon történik.
 • Az Idősek Gondozó Otthonában továbbra is látogatási és kijárási tilalom van.
 • Háziorvosi ellátás igénybevételéhez időpontegyeztetés szükséges, a háziorvos legfeljebb 4 beteget fogadhat óránként.
 • A Városi Könyvtár kölcsönzési szolgáltatása a Honvéd utca felőli ablakon keresztül történik. A Művelődési Ház zárva tart.
 • Az óvoda és napos bölcsőde továbbra is nyitva van, de legfeljebb 5 fős csoportok működhetnek helyiségenként.
 • Az egészségügyi intézményekre vonatkozó eljárásrendről külön tájékoztatók készülnek.

 

Tisztelt Tiszalökiek!

NE FELEJTSÜK EL, HOGY MÉG MINDIG  VESZÉLYHELYZET VAN, itt Tiszalökön is!

Kérem, hogy a hatályos rendeleteket, védelmi intézkedéseket tartsák be!

Felhívom a figyelmet arra, hogy aki a kormányrendeletekben meghatározott védelmi intézkedéseket, szabályokat megszegi, szabálysértést követ el és ötezertől ötszázezer forintig büntethető.

Továbbra is tájékozódjanak hiteles forrásokból, ha kérdésük, bejelentésük, észrevételük van, a kapcsolattartásra használják a korábban megadott telefonszámokat és e-mail címeket!

A  mai napig Tiszalökön lakó, koronavírussal fertőzött beteg nincs.

Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk Tiszalökre! Csak együtt sikerülhet!

 

Tisztelettel:

Gömze Sándor

polgármester

 

Tiszalök, 2020. május 04.

Scroll Up
Betűméret változtatása
Kontraszt