Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Sertéstartók figyelmébe a sertéspestissel kapcsolatban : az egész megye fertőzött területnek minősül

Legújabb határozat módosítás (2020.12.09.):

SZ/82/00019-77/2020

Legfrissebb határozat módosítás a sertéspestissel kapcsolatban (2020.11.13.) :

 SZ-82-00019-76-2020

ELŐZMÉNYEK :

Megállapított afrikai sertéspestis betegség miatt fertőzött terület kijelölése és egyéb intézkedések elrendelése, legfrissebb intézkedések

A legújabb határozat a témával kapcsolatban (06.30.) : SZ-82-00019-53-2020

ELŐZMÉNYEK :

A legfrissebb határozat (06.11.) : SZ/82/00019-48/2020

ELŐZMÉNYEK :

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal legfrissebb határozata a sertéspestissel kapcsolatban – fertőzött terület kijelölése és egyéb intézkedések elrendelése

A hirdetmény  megtekinthető itt :  SZ-82-00019-41-2020

ELŐZMÉNYEK :

Afrikai sertéspestissel kapcsolatos hirdetmény módosítása – 2020 április

A hirdetmény megtekinthető-letölthető itt : módosítottt hirdetmény

ELŐZMÉNYEK :

Megállapított afrikai sertéspestis betegség miatt fertőzött terület kijelölése és egyéb intézkedések elrendelése

Határozat, tájékoztató elérhető itt : SZ-82-00019-22-2020

1.sz. melléklet :  fertőzött terület vadászatra jogosultak 1 melléklet 20200316

2.sz. melléklet :  Fertőzött terület települései 2 számú melléklet Össz. 20200316

ELŐZMÉNYEK :

Kérjük engedélyezze a STATISZTIKAI és MARKETING típusú sütiket a tartalom megtekintéséhez

2019.09.17.                                                                    Sertéstartók figyelmébe!

A nyári, őszi mezőgazdasági munkálatokra tekintettel felhívom a sertéstartó gazdák figyelmét, hogy a vaddisznóban előforduló afrikai sertéspestis megbetegedések miatt fokozott figyelmet kell fordítani a házi sertésállományok védelmére. A fertőzött vaddisznóval való érintkezés lehetősége miatt a mezőgazdasági területek, az onnan származó termékek óriási veszélyt jelentenek, jelenthetnek sertéseinkre. 

 

A védekezésben elsődleges cél és feladat a vírus bekerülésének megakadályozása a házisertés állományokba, melyhez az alábbi intézkedések szükségesek a sertéstartók részéről:

– Az állatokat, amennyire lehetséges, zártan kell tartani, úgy hogy a sertések véletlenül se tudjanak vaddisznóval se közvetlenül, se közvetve érintkezni.

– Sertések gondozását végző személynek a sertésállománnyal kapcsolatos munkák előtt kézmosást követően át kell öltözni egy olyan öltözékbe és lábbelibe, amelyet csak a sertésólban és környékén használ. A sertésólba történő belépés előtt lábbelit és kezet kell fertőtleníteni.

– A sertések etetéséhez, a sertésól takarításhoz szükséges eszközöket máshol, más munkákra nem szabad használni.

– Idegeneket, vagy sertést tartó ismerősöket a sertések közelébe nem szabad engedni.

– Sertéshús tartalmú élelmiszerek (pl. kolbász, szalámi), fagyasztott húsokból származó mosólé, egyéb élelmiszerhulladék még véletlenül se kerüljön a sertések takarmányába, ez szigorúan tilos.

A vaddisznók fertőződése miatt szántóföldről, kaszálóról, legelőről betakarított takarmányt illetve alomanyagot frissen ne használjanak házi sertéseik ellátására. Szálas takarmányt és gabonát a beszállítástól számítva 30 napig, a szalmát 90 napig kell tárolni felhasználás előtt. Zöldtakarmány etetése tilos! (Természetesen ez vonatkozik a learatott kukoricatáblák böngészése során összegyűjtött kukoricára is!) A takarmányt és az alomanyagot elkülönítve zártan tárolják, biztosítsák, hogy a vadon élő állatok ne férjenek hozzá.

– Élő állatot csak sertés szállítólevéllel és érvényes állatorvosi bizonyítvánnyal ellátva szabad vásárolni! A vásárolt sertéseket az állomány többi egyedétől el kell különíteni.

– Ha sertése megbetegszik, azonnal értesítse az állatorvosát.

Ha egy vagy több sertés hirtelen, minden látható tünet nélkül elhullik, ha egy vagy több állat bágyadt, nem eszik, lázas, gyenge, bizonytalanul mozog, ha a bőrön vérzések figyelhetők meg, a bőr vöröses lilásan elszíneződik, véres hányást, hasmenést látnak, minden esetben gondolni kell az afrikai sertéspestis lehetőségére.

– A vaddisznókban megállapított afrikai sertéspestis miatt fertőzötté minősített területeken fentieken túlmenően be kell tartani a NÉBIH által kiadott „Jó sertéstartói gyakorlat” előírásait és be kell jelenteni a járási hivatalba sertés vásárlási, eladási, levágási szándékát is.

Felhívom a figyelmet, hogy hazánk sertéságazatának megvédése érdekében a betegség legkisebb gyanúja esetén is a legszigorúbb módon jár el az állategészségügyi hatóság, ebbe beleértve egy adott sertésállomány megelőzési célból történő felszámolását is.

Amennyiben az állattartó tőle elvárhatóan közreműködött, a betegséget időben bejelentette, az elvárható járványvédelmi zártságot megteremtette, az esetleges járványvédelmi intézkedések állami kártalanítás mellett történnek.

A betegség házisertés állományokba történő behurcolásának megakadályozása, a hatékony védekezést segítendő a hatósági állatorvosok, szolgáltató állatorvosok a szükséges mértékben fertőtlenítőszert is tudnak az állattartók számára biztosítani. Keressék állatorvosukat!

 

A járvány aktuális hírei valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk az alábbi, folyamatosan frissülő weboldalon elérhetőek: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

                                                                                                             Dr. Vajda Lajos

                                                                                              Országos Járványvédelmi Központ Vezető

Vaddisznókban előforduló afrikai sertéspestis miatti intézkedések (ÉFHÁT-189-4)

Előzmények :

2019.07.25.

SERTÉSTARTÓK FIGYELEM!

A Szabolcs-Szatmár Bereg megyei kormányhivatal legújabb közleménye a sertéepestissel kapcsolatban.

Közlemény a sertéspestissel kapcsolatban

Előzmények :

2018.05.06.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal  a továbbra is fennálló sertéspestissel kapcsolatban az alábbi tájékoztatásokat adja :

a dokumentumok az alábbi linkekről letölthetőek :

A Kormányhivatal határozata

Fertőzött terület vadászatra jogosultak listája Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (1. sz. mell.)

Fertőzött területen található települések listája (3. sz. mell.)

Előzmények : 

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc Biztonsági és Állategészségügyi Osztálya az SZ-10/105/02257-2/2018. sz. határozatával megfigyelési zárlatot /hatósági megfigyelést/ rendelt el településünkön a fertőzött területté történt minősítést követően az afrikai sertéspestissel kapcsolatban.

A korábban közöltekhez képest az alábbi szigorításokat tették meg, amely minden sertéstartó számára kötelező:

  1. A sertéstartónak az észleléstől számított 24 órán belül jelentenie kell a szolgáltató állatorvosnak, ha sertése elhullott vagy megbetegedett.
  2. Minden sertéstartónak be kell tartani az általános járványvédelmi előírásokat.
  3. Tilos állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladék /moslék/ sertésekkel való feletetése.
  4. Sertések az állattartó udvart csak a Járási Hivatal előzetes engedélyével hagyhatják el.
  5. A sertés saját célra történő vágását /házi vágás/ az illetékes Járási Hivatalnak legalább 48 órával a vágást megelőzően be kell jelenteni.
  6. Továbbra is meg kell akadályozni, hogy a sertések takarmánya és alapanyaga vaddisznóval érintkezhessen.

Amennyiben a sertéstartó az előírtaknak nem vagy nem megfelelő módon tesz eleget úgy az illetékes Járási Hivatal bírságot szab ki, vagy egyéb intézkedést foganatosít.

Előzmények :

Kormányhivatal határozata fertőzött területté nyilvánítás ügyében

3. számú melléklet

Felhívom a figyelmét a sertéstartó gazdáknak, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is bejelentett afrikai sertéspestis megbetegedések miatt településünkön is fokozott figyelmet kell fordítani a sertésállományok védelmére.

 

A védekezésben elsődleges a vírus bekerülésének megakadályozása, melyhez az alábbi intézkedések szükségesek a sertéstartók részéről:

– Az állatokat, amennyire lehetséges, zártan kell tartani, úgy hogy a sertések véletlenül se tudjanak vaddisznóval érintkezni.

– Sertések gondozását végző személynek a sertésállománnyal kapcsolatos munkák előtt kézmosást követően át kell öltözni egy olyan öltözékbe és lábbelibe, amelyet csak a sertésólban és környékén használ. A sertésólba történő belépés előtt célszerű lábbelit és kezet fertőtleníteni.

– A sertések etetéséhez, a sertésól takarításhoz szükséges eszközöket máshol, más munkákra nem szabad használni.

– Idegeneket, vagy sertéstartó ismerősöket a sertések közelébe nem szabad engedni.

– Sertéshús tartalmú élelmiszerek (pl. kolbász, szalámi), fagyasztott húsokból származó mosólé, egyéb élelmiszerhulladék még véletlenül se kerüljön a sertések takarmányába.

– A vaddisznók fertőződése miatt szántóföldről, kaszálóról, legelőről frissen betakarított takarmányt, illetve alomanyagot ne használjanak házi sertéseik ellátására. A szénát és gabonát a beszállítástól számítva 30 napig, a szalmát 90 napig kell tárolni felhasználás előtt. Gyakorlatilag a zöld takarmány etetése tilos!

– Élő állatot csak sertés szállítólevéllel és érvényes állatorvosi bizonyítvánnyal ellátva szabad vásárolni! A vásárolt sertéseket az állomány többi egyedétől el kell különíteni.

Ha sertése megbetegszik, azonnal értesítse az állatorvosát.

Ha egy vagy több sertés hirtelen, minden látható tünet nélkül elhullik, ha egy vagy több állat bágyadt, nem eszik, lázas, gyenge, bizonytalanul mozog, ha a bőrön vérzések figyelhetők meg, a bőr vöröses lilásan elszíneződik, véres hányást, hasmenést látnak, minden esetben gondolni kell az afrikai sertéspestis lehetőségére.

Amennyiben az állattartó tőle telhetően közreműködött, a betegséget időben bejelentette, az elvárható járványvédelmi zártságot megteremtette, állami kártalanítás mellett történnek az esetleges járványvédelmi intézkedések.

 

 

                                                                                              Dr. Tamás Péter sk.

                                                                                              megyei főállatorvos

                                                                                  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei

                                                                                              Kormányhivatal

Scroll Up
Betűméret változtatása
Kontraszt